ပူတင္၊ ဘာလူစကိုနီႏွင့္ ႏွစ္၂၄၀သက္တမ္းရွိ ဝိုင္တစ္ပုလင္း

ကက္သရင္းသည္ဂရိတ္ စိုးစံစဥ္ကာလက ၿမိဳ႕စားႀကီး မစ္ေခး ဗိုရြန္ေဇာ့က ၁၇၇၅ခုႏွစ္ထုတ္ ဂ်ီရက္ဇ္ ဒီလာ ဖရြန္တီရာ ၀ိုင္တစ္ပုလင္းကို ကရိုင္းမီးယားသို႔ ယူေဆာင္လာခဲ့ရာ ထို၀ိုင္ပုလင္းမွာ ကာလတန္ေၾကးအားျဖင့္ ယူ႐ို ၈၀၀၀၀တန္သည္။ စက္တင္ဘာလ ၁၈ရက္ေန႔က ႐ုရွသမၼတ ဗလာဒီမီယာ ပူတင္ႏွင့္ အီတလီ၀န္ႀကီးခ်ဳပ္ေဟာင္း ဘာလူစကိုနီတို႔က ထို၀ိုင္ပုလင္းကို ေသာက္ပစ္ခဲ့ၾကသည္ဟု စြပ္စြဲမႈမ်ား ထြက္ေပၚလာေနသည္။
႐ုရွသမၼတက ၎၏မိတ္ေဆြ အီတလီဝန္ႀကီးခ်ဳပ္ေဟာင္းကို က႐ိုင္းမီးယားရွိ မက္ဆန္ဒရာ ဝိုင္ေဖာက္ရုံကို လွည့္လည္ျပသရာမွ ႏွစ္ေယာက္သားက ဝိုင္ေလွာင္ခန္းထဲတြင္ အရည္အေသြးျမင့္ ပုလင္းမ်ားအေၾကာင္း ေမးျမန္းၾကရင္း ဘာလူစကိုနီက ၁၈၉၁ ဟု တံဆိပ္ကပ္ထာသည့္ အုပ္စုထဲတြင္ ေလွာင္ထားခဲ့သည္ဟု ယူဆရေသာ ၁၇၇၅ ဂ်ီရက္ဇ္ ဒီ လာ ဖရြန္တီရာ ၅ပုလင္းထဲမွ တစ္လံုးကို ေကာက္ကိုင္၍ ဒါေသာက္လို႔ရသလားဟု ေမးလိုက္သည္ဟု ဆိုသည္။
လြတ္လပ္ေသာဥေရာပ အသံလႊင့္ဌာန၏ ေျပာၾကားခ်က္အရ မက္ဆန္ဒရာ၏ ညႊန္ၾကားေရးမွဴး ယာနီနာ ပက္လင္ကိုက ''ရပါတယ္ခင္ဗ်ာ''ဟု ျပန္လည္ ေျပာၾကားခဲ့သည္ဟု ဆိုသည္။
ပူတင္ႏွင့္ ဘာလူစကိုနီတို႔ ထို၀ိုင္အရက္ကို မည္ေရြ႕မည္မွ် ေသာက္သံုးခဲ့သည္ဆိုသည္ကို ကြဲကြဲျပားျပား မသိရေသာ္လည္း ယူကရိန္းေရွ႕ေနမ်ားမွာမူ ေဒါသူပုန္ထလွ်က္ရွိၾကၿပီး ပက္လင္ကိုကို တရားစြဲရန္ ျပင္ဆင္ေနၾကသည္ဟု ဆိုသည္။
''ဒီဝိုင္ပုလင္း ၅လံုးက မက္ဆန္ဒရာပိုင္လည္းမဟုတ္သလို၊ က႐ိုင္းမီးယားရဲ႕ အေမြအႏွစ္လည္းမဟုတ္ဘဲ ယူကရိန္းျပည္သူအားလံုး ပိုင္ဆိုင္တာပါ''ဟု ကိယ္ဗ္တြင္ ျပည္ႏွင္ခံခိုလႈံေနရသည့္ က႐ိုင္းမီးယား ပထမလက္ေထာက္ေရွ႕ေန နာဇာ နာဇာ ခိုေလာ့နစ္စကီးက ေျပာၾကားခဲ့သည္။
၁၈၉၄ခုႏွစ္တြင္ စတင္ဖြင့္လွစ္ခဲ့သည့္ မက္ဆန္ဒရာမွာ ၂၀၁၄ခုႏွစ္ မတ္လတြင္ ႐ုရွက ကရိုင္းမီးယားကို ၎၏ ပိုင္နက္ထဲမသြတ္သြင္းမီအထိ ယူကရိန္းအစိုးရပိုင္ ျဖစ္ခဲ့ေသာ္လည္း လက္ရွိ ႐ုရွက အျပည့္အဝထိန္းခ်ဳပ္ထားရာ က႐ိုင္းမီးယားတြင္မူ မည္သို႔ေသာ တရားစြဲမႈကိုမွ် ျပဳလုပ္ႏုိင္မည္မဟုတ္ေပ။
႐ုရွပိုင္နက္အတြင္းသို႔ က်ေရာက္သြားၿပီးေနာက္ ၂၀၁၄ခုႏွစ္ ဇြန္လတြင္ ထို၀ိုင္ေဖာက္စက္႐ံုမွာ အီးယူက ဒဏ္ခတ္ပိတ္ဆို႔သည့္ စီးပြားေရးလုပ္ငန္းမ်ားထဲတြင္ ပါဝင္သြားခဲ့သည္။
 http://mizzimaburmese.com/
Share on Google Plus

About Kyauk Phru Net

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment

မွတ္ခ်က္ေတြကို ေဖာ္ျပရန္ ခဏေလးေစာင့္ၾကပါ။