ဓာတ္ပုံ−ေဂ်ေမာင္ေမာင္(အမရပူရ)
ယခုရက္ပိုင္းအတြင္း အရည္အေသြးမျပည့္မီဘဲ အေရာအေႏွာမ်ားပါ၀င္သည့္ ပဲဆီဆယ္မ်ဳိးကို ေစ်းကြက္အတြင္းမွ ျပန္လည္႐ုပ္သိမ္းရန္ က်န္းမာေရး၀န္ႀကီးဌာနက ၾသဂုတ္ ၂၂ ရက္တြင္ ေၾကညာခဲ့သည္။ ထို႔ျပင္ အသင့္စား စားေသာက္ကုန္မ်ားအပါအ၀င္ စားေသာက္ကုန္အခ်ဳိ႕တြင္ တာရွည္ခံေစရန္ ဓာတုေဆး၀ါးမ်ား သံုးစြဲထားျခင္း၊ ခြင့္မျပဳသည့္ အႏၲရာယ္ရွိဆိုးေဆးမ်ား သံုးစြဲေရာင္းခ်ျခင္းတို႔ ျပဳလုပ္ေနေၾကာင္း သတင္းမ်ားေၾကာင့္ စားသံုးသူျပည္သူမ်ားၾကား စိုးရိမ္မႈ မ်ားျမင့္တက္ေနၿပီး အႏၲရာယ္ရွိအစားအေသာက္မ်ားကို FDA ကဲ့သို႔ အစိုးရတာ၀န္ရွိသူမ်ားက ထိထိေရာက္ေရာက္ၾကပ္မတ္စစ္ေဆးေစလိုေၾကာင္း ေျပာၾကားထားသည့္ အသံမ်ားကို စုစည္း တင္ဆက္လိုက္ပါသည္။
မဇင္မာျမင့္
(အလွကုန္ဆိုင္ပိုင္ရွင္) လွည္းတန္းေစ်း။
မလႊဲသာလို႔သာ အစားအေသာက္ေတြကို စားေနရတယ္။ ဓာတု ေဆးကင္းတယ္လို႔ေတာ့ မထင္ဘူး။ ဘယ္အစားအစာမဆို ဓာတုေဆးနဲ႔ လြတ္တာမရွိဘူး။ အိမ္မွာေသခ်ာလုပ္စားမွ မပါမွာ။ အိမ္မွာလုပ္စားမယ္ ဆိုရင္ေတာင္ ကုန္ၾကမ္းမွာ ဓာတုေဆးပါတာေတြရွိမယ္။ ဘယ္လိုမွ ေရွာင္လႊဲလို႔မရဘူး။ လက္ရွိမွာ ကင္ဆာေတြလည္း အျဖစ္မ်ားလာတယ္။ FDA မွာ မွတ္ပံုတင္ထားတဲ့ အစားအေသာက္ေတြကလည္း စစ္တုန္းက တစ္မ်ဳိး၊ ေနာက္က်အရည္အေသြးက တစ္မ်ဳိးျဖစ္တဲ့အခါက်ေတာ့ ေရာဂါျဖစ္မွာေတာ့ ေသခ်ာတယ္။ ကိုယ္တိုင္အပင္စိုက္စားမွပဲ ျဖစ္ေတာ့မယ္။ ေအာ္ဂဲနစ္ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြဆိုရင္လည္း သူေဌးေတြပဲ စားႏုိင္တာ ေအာက္ေျခလူတန္းစားေတြက ၀ယ္မစားႏိုင္ဘူး။ အစိုးရအေနနဲ႔ေတာ့ အစားအေသာက္စစ္ေဆးတာကို ေသခ်ာလုပ္ေပးသင့္တယ္။ စစ္တုန္းခဏေတာ့ စစ္ေဆးတယ္။ ၿပီးရင္ ၿပီးေရာလုပ္လို႔မရဘူး။ အစားအေသာက္ စစ္ေဆးေရးကိုေတာ့ အၿမဲတမ္းစစ္ေဆးၿပီးထုတ္ျပန္ေပးေစလိုပါတယ္။
မမိုးသူဇာ
(ေဆး႐ုံ၀န္ထမ္း) ေျမာက္ဥကၠလာပၿမိဳ႕နယ္။
အခုလက္ရွိေန႔တုိင္းစားေနတဲ့ အစားအစာေတြမွာ ဆိုးေဆးေတြ၊ တာရွည္ခံဓာတုေဆးေတြပါ၀င္ေနတယ္လို႔ သံသယျဖစ္မိတာၾကာပါၿပီ။ ဒါေပမဲ့လည္း ဒါေတြပဲစားစရာရွိေနေတာ့ ေရြးၿပီးစားေသာက္ရဖို႔က မလြယ္ဘူး။ သိသိသာသာဓာတုေဆးပါတာေတြကိုေျပာရရင္ မွ်စ္ေတြ ေဆးဆိုးထားတာ အရမ္းသိသာတယ္။ အခုေနာက္ပိုင္းမွာဆိုရင္ ၾကက္ ဥအတုေတြေတာင္ ေပၚလာတယ္။ လက္ဖက္မွာဆိုလည္း ႏွစ္ျပန္ေၾကာ္ ေတြမွာ ေကာ္ေတြနဲ႔သံုးထားတာလို႔ ၾကားမိတယ္။ တကယ္ကို အႏၲရာယ္အရမ္းမ်ားပါတယ္။ စားမိရင္ မလြယ္ပါဘူး။ ဒီမွာက ႀကိဳတင္ကာကြယ္ တာ အရမ္းရွားပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ပထမအဆင့္အေနနဲ႔ ေန႔စဥ္ေရာင္းေန တဲ့ ေစ်းေတြမွာ တာ၀န္ရွိသူေတြက အရင္ဆံုးႀကီးၾကပ္ရမယ္။ တစ္ရက္ တည္းမလုပ္ဘဲနဲ႔ ေန႔စဥ္လုပ္ေဆာင္သင့္တယ္။ တစ္ရက္တည္းစစ္ေဆး ရင္ စစ္ေဆးတဲ့တစ္ရက္ပဲ ကင္းၿပီး က်န္တဲ့ရက္ေတြမွာ အရင္လိုပဲ ျပန္ျဖစ္ျဖစ္သြားလို႔ပါ။
ေဒါက္တာစိုင္းဟန္
ေျမာက္ဥကၠလာပၿမိဳ႕နယ္
ကြၽန္ေတာ္တို႔ေန႔စဥ္စားသံုးေနရတဲ့ အစားအေသာက္ေတြမွာလည္း ဓာတုပစၥည္းဆိုတာ အနည္းနဲ႔ အမ်ားေပါ့။ ဒါက တစ္ကမၻာလံုးမွာ ျဖစ္ေနတဲ့ ျပႆနာတစ္ခုပါ။ အစားအေသာက္မွာ ဆိုးဖို႔ခြင့္မျပဳတဲ့ ဆိုးေဆးေတြ၊ ဓာတုေဆး၀ါးေတြဟာ ကင္ဆာကို တြန္းအားေပးတယ္။ ခ်က္ခ်င္းစား ခ်က္ခ်င္းေအာ့အန္၊ ဗိုက္ေအာင့္တာမ်ဳိးမဟုတ္ေသာ္လည္း ေရရွည္အ တြက္ လံုး၀မေကာင္းဘူး။ ျပည္သူေတြအတြက္ အႏၲရာယ္ရွိပါတယ္။ ေသခ်ာႀကီးၾကပ္သင့္တယ္။ သို႔ေသာ္ ကြၽန္ေတာ္သိရသေလာက္ေတာ့ ျမန္မာႏိုင္ငံရဲ႕ စားသံုးသူကာကြယ္ေရးဥပေဒဆိုတာႀကီးမွာ နည္းဥပေဒ မရွိေသးတဲ့အတြက္ သူတို႔အေနနဲ႔လည္း လုပ္ရကိုင္ရတာ၊ အေရးယူမႈေတြအားနည္းေနတယ္ထင္ပါတယ္။ နည္းဥပေဒအျမန္ဆြဲဖို႔ လိုအပ္ပါတယ္။
ကိုေက်ာ္ေက်ာ္ဟန္
(အားကစားကေလာင္ရွင္)
ဘယ္ေလာက္သန္႔တယ္ေျပာေျပာ..ကိုယ္ျမင္ရတာမွ မဟုတ္တာ။ ဒီအတိုင္းဆို ဘယ္အစားအေသာက္ကိုမွ လိပ္ျပာသန္႔သန္႔စားလို႔ရမွာ မဟုတ္ဘူး။ မစားရင္လည္း ဘယ္လိုလုပ္မလဲ။ ပုစြြန္ကိုေတာင္ ကိုယ့္ေရွ႕မွာ တင္မဲနယ္ဆိုးတာေတြ႕ဖူးတယ္။ FDA တို႔လို အဖြဲ႕အေနနဲ႔ပိုၿပီး ၾကပ္မတ္ သင့္တယ္။ ဒါေတာင္ လြယ္မွာမဟုတ္ဘူး။ တစ္ျပည္လံုးက်န္းမာေရး လည္း စိုးရိမ္စရာေကာင္းတယ္။ အခုလည္း ကင္ဆာအျဖစ္မ်ားေနတာ ဆိုး ေဆးေတြေၾကာင့္ပါတယ္လို႔ နားလည္သူေတြေျပာေနၾကတာပဲ။ တကယ္လိုက္စစ္ရင္က်ယ္ျပန္႔မယ္ထင္တယ္။ ေစ်းေတြေရာ၊ ဆိုင္ေတြေရာ အမ်ားႀကီး။ အဓိကကေတာ့ လူေတြရဲ႕ အေျခခံစားကုန္ထုတ္လုပ္တဲ့ လုပ္ငန္းႀကီးေတြ။ အဲဒါေတြရဲ႕ အရင္းအျမစ္ေတြ။ ဒါေတြကို ေသခ်ာစစ္ သင့္ပါတယ္။ ၾကက္ဥအတုဆိုရင္ နယ္စပ္က၀င္တယ္ေျပာၾကတယ္။ ၾကပ္မတ္ရမွာေပါ့။
ေဒါက္တာထြန္းေဇာ္ (ၫႊန္ၾကားေရးမွဴး၊
အစားအေသာက္ႏွင့္ ေဆး၀ါးႀကီးၾကပ္ကြပ္ကဲမႈဦးစီးဌာန)
ေရာေႏွာဆီအပါအ၀င္စားသံုးရန္ မသင့္တဲ့ အစားအေသာက္ေတြ၊ ေဆး၀ါးေတြ၊ အလွကုန္ေတြကို အသံုးမျပဳၾကဖို႔ ျပည္သူေတြအေနနဲ႔ FDA က ထုတ္ျပန္ထားတဲ့ သတင္းေတြကိုလည္း လက္ဆင့္ကမ္းအသိေပးဖို႔ လိုအပ္ပါတယ္။ သတင္းစာ၊ ေရဒီယို၊ ႐ုပ္ျမင္သံၾကား၊ ဂ်ာနယ္အပါအ၀င္မီဒီယာအမ်ဳိးမ်ဳိးကို အသံုးျပဳေလ့လာျခင္းျဖင့္ သိႏိုင္ပါတယ္။ ကြၽန္ေတာ္ တို႔ဌာနကလည္း ေရွ႕ဆက္ၿပီး စစ္ေဆးဖို႔ေတြရွိတယ္ ေၾကညာေပးသြား ဦးမွာပါ။ လက္ရွိေၾကညာလိုက္တဲ့ ဆီအေရာအေႏွာေတြက စံႏႈန္းမမီ ဘူး။ မွတ္ပံုတင္တာက ပဲဆီဆိုၿပီး ေရာေႏွာဆီျဖစ္ေနတယ္ဆိုတာ သိတဲ့ အတြက္ က်န္းမာေရးဌာနကလည္း ေစ်းကြက္ကေန ျပန္သိမ္းခိုင္းပါ တယ္။ ဆိုးေဆးေတြနဲ႔ ဓာတုပစၥည္းေတြကေတာ့ ေရရွည္မွာ အစာအိမ္အူလမ္းေၾကာင္းကို ဒုကၡေပးၿပီး ကင္ဆာ ေရာဂါျဖစ္ဖို႔ အားေပးတယ္။
မစန္းသႏၲာထြန္း
(သူနာျပဳဆရာမ)
အစားအေသာက္ေတြထဲမွာ မွ်စ္ဆိုရင္ ဆိုးေဆးေတြ သံုးတယ္။ ခရမ္း ခ်ဥ္သီးေတြဆိုလည္း မွည့္ေဆးေတြသံုးေနၾကတယ္။ ကန္စြန္းရြက္ဆိုရင္ ပိုးသတ္ေဆးေတြ ဖ်န္းေနၾကတယ္။ အစားအေသာက္ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားကေတာ့ ဆိုးေဆး၊ အေရာအေႏွာေတြ၊ တာရွည္ခံဓာတုေဆးေတြသံုးေန ၾကတာပဲေလ။ ဆိုင္ေတြမွာ ၀ယ္စားရင္လည္း အဲဒီအစားအေသာက္ေတြ က အႏၲရာယ္ကင္းလားဆိုတာ မသိႏိုင္ပါဘူး။ က်န္းမာေရးပိုင္းမွာလည္း ဒီလိုအစားအေသာက္ေတြေၾကာင့္ ၇၅ ရာခိုင္ႏႈန္းေလာက္ထိ ထိခိုက္ႏိုင္ တယ္။ အထူးသျဖင့္ အစာအိမ္၊ ႏွလံုးေရာဂါေတြေပါ့။ ဆိုးေဆး၊ အေရာ အေႏွာေတြ၊ တာရွည္ခံဓာတုေဆးေတြေၾကာင့္ က်န္းမာေရးစိုးရိမ္ရေပ မယ့္ စားေနရတာပဲေလ။ သက္ဆိုင္ရာတာ၀န္ရွိသူေတြဘက္ကလည္း အစားအေသာက္ေတြကို စိတ္ခ်လက္ခ်စားႏိုင္ဖို႔ စစ္ေဆးမႈေတြကို အခု လုပ္ေနတာထက္ ပိုၿပီးထိေရာက္ေအာင္ လုပ္ေပးေစခ်င္တယ္။
ကိုေဇာ္လင္း
(အငွားယာဥ္ေမာင္း) လွည္းတန္း။
တာရွည္ခံဓာတုေဆးေတြက အစားအေသာက္ေတြ ေတာ္ေတာ္ မ်ားမ်ားမွာပါတယ္ထင္တယ္။ က်န္းမာေရးကေတာ့ လက္ရွိမွာ ဆိုးဆိုး ရြားရြားခ်က္ခ်င္းထိခိုက္မယ္မထင္ဘူး။ အျပင္စာေတြမ်ားမ်ားစားရင္ေတာ့ ဆိုးရြားတဲ့ က်န္းမာေရးကေတာ့ အေႏွးနဲ႔ အျမန္ႀကံဳလာရမွာပါ။ အစား အေသာက္နဲ႔ပတ္သက္ၿပီး စိုးရိမ္စိတ္ကေတာ့ အရင္တုန္းကေတာ့ရွိ တယ္။ အခုေတာ့မရွိေတာ့ဘူး။ ဘာလို႔လဲဆိုေတာ့ ဒါမွမစားရင္ စားစရာမရွိေတာ့လို႔။ အတတ္ႏိုင္ဆံုးေတာ့ သန္႔ရွင္းတဲ့ဟာေတြေရြးစားတယ္။ သက္ဆိုင္ရာတာ၀န္ရွိသူေတြအေနနဲ႔ အစားအေသာက္နဲ႔ပတ္သက္ၿပီး ေသခ်ာလုပ္ေပးေစခ်င္တယ္။ ေစ်းကြက္ထဲေတာ္ေတာ္ေလးျဖန္႔ၿပီး လူေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားစားၿပီးေတာ့မွ ဓာတုေဆးေတြပါလို႔။ ဆိုးေဆးေတြပါလို႔ ျပန္တားျမစ္တာထက္ အခ်ိန္မီ မျဖန္႔ခ်ိႏိုင္ေအာင္ တားျမစ္ေပးေစခ်င္တယ္။ လုပ္တဲ့သူေတြကိုလည္း ျပင္းထန္စြာ အေရးယူေပးသင့္တယ္။ ရယ္ဒီမိတ္အစားအစာေတြအျပင္ အသား၊ ငါး၊ အသီးအႏွံေတြကိုပါ စစ္ေဆးေပးရင္ေကာင္းမယ္။ အသီးအႏွံေတြဆို ေဆးထိုးေရာင္းတာ။ အသားေတြဆို ေရထိုးေရာင္းတာေတြရွိတယ္။ ေဘးကင္းတဲ့ အစားအေသာက္ေတြ စားႏိုင္ေအာင္ တာ၀န္ရွိသူေတြအေနနဲ႔ ေသခ်ာစိစစ္အေရး ယူေပးေစခ်င္တယ္။
မခင္သန္႔ဇင္
(အိမ္ရွင္မ)ဒဂံုၿမိဳ႕နယ္
လက္ရွိစားေသာက္ေနတဲ့ အစားအစာေတြက ဆိုးေဆးေတြ၊ ဓာတု ေဆးေတြနဲ႔ ကင္းတယ္လို႔ေတာ့ မထင္ဘူး။ င႐ုတ္သီးအစိမ္းမႈန္႔တို႔ အ က်က္မႈန္႔တို႔က မျမင္ရဘူးေလ။ မိႈတက္လို႔တက္မွန္းမသိရဘူး။ ေနာက္ ပုစြန္ေျခာက္တို႔၊ လက္ဖက္စားရင္ဒါေတြက မပါမျဖစ္စားေနရတာပဲ။ ဟင္းခ်က္ရင္လည္း င႐ုတ္သီးမႈန္႔ကမပါမျဖစ္သံုးေနရတာပဲ။ ပါတယ္ဆို တာသိေပမယ့္ မေရွာင္ႏုိင္ဘူး။ တျခားအသီးအႏွံေတြ သားငါးေတြကို ေတာ့ ကာကြယ္ၿပီးစားတာေပါ့ေနာ္။ ဒီလိုမ်ဳိးအေသးအမႊားေလးေတြက် ေတာ့ စိုးရိမ္ေပမယ့္လည္း မကာကြယ္ႏုိင္ဘူး။ အမ်ားဆံုးကေတာ့ ကင္ ဆာေပါ့။ လည္ေခ်ာင္းကင္ဆာ၊ အူမႀကီးကင္ဆာ၊ အသည္းကင္ဆာတို႔က ဒါကျဖစ္တယ္လို႔ထင္တာပဲ။ ကိုယ္က ကေလးလည္းရွိေတာ့ ပဲဆီတို႔၊ ကုလားပဲတို႔ေကြၽးတယ္။ အဲဒီအခါက်ရင္ တတ္ႏိုင္သေလာက္ေတာ့ သီးႏွံဆိုရင္လည္း ဆားေရစိမ္တာတို႔၊ ေရနဲ႔ ေသခ်ာျပဳတ္တာတို႔လုပ္တယ္။အဓိကကေတာ့ စိုးရိမ္စိတ္နဲ႔ စားေနရတာမဟုတ္ဘဲနဲ႔ လံုး၀အႏၲရာယ္ကင္းတာေတြ စားရတာေတာ့ ပိုေကာင္းတာေပါ့ေနာ္။ အခုကေတာ့ စိုးရိမ္ေနရတာ။ သစ္သီးေတြဆိုရင္လည္း ဓာတုေဆးေတြသံုးေတာ့ ဆင္ျခင္စား ေနရတာ။ အဲဒီလိုမ်ဳိးေတာ့ မျဖစ္ေစခ်င္ဘူး။
ေဒါက္တာ ခိုင္မ်ဳိး
ေဆးပညာမဟာသိပၸံ (ေရာဂါေဗဒ) ေဆးတကၠသိုလ္ မႏၲေလး
ဆိုးေဆးပါ ပါကင္လွလွ တ႐ုတ္မုန္႔ေတြကို မရွင္းႏိုင္ခ်ိန္မွာ ပဲႀကီး ေလွာ္၊ လက္ဖက္၊ ငါးပိငါးေျခာက္လို အေျခခံစားကုန္ေတြကပါ ဆိုးေဆး၊အေရာအေႏွာမကင္းအႏၲရာယ္ရွိတာေတြ ဖတ္လာရေတာ့ ဘာေျပာ ရမွန္းကို မသိေတာ့ပါဘူး။ လက္ရွိစားေနတဲ့ အစားအစာေတြကို ဆိုးေဆး၊အေရာအေႏွာတာရွည္ခံ ဓာတုေဆးေတြသံုးတာ ကင္းမယ္လို႔ လံုး၀မထင္ ပါဘူး။ သဘာ၀အတိုင္းမဟုတ္ တာရွည္ခံရန္ ထုတ္ထားတဲ့ ဘယ္ အစားအစာကိုမဆို သံသယ၀င္ေနမိပါတယ္။ အဲဒီသဘာ၀အတိုင္း မဟုတ္တဲ့ အစားအစာတိုင္းက က်န္းမာေရးကို အေႏွးနဲ႔အျမန္ဆိုသလို ဆိုးဆိုးရြားရြားထိခိုက္ေစမွာ အေသအခ်ာပါပဲ။ နာတာရွည္ အသည္းေရာဂါ၊ ေက်ာက္ကပ္ေရာဂါရွင္ေတြ အဆမတန္ပိုမ်ားလာေနတာဟာ သက္ေသပါပဲ။ အက္ဖ္ဒီေအကို Pass ျဖစ္ခဲ့ၿပီဆိုရင္ ရဲရဲ၀ံ့၀ံ့စားရဲတဲ့စိတ္မ်ဳိး ၀င္လာတဲ့အထိ ေဆာင္ရြက္ေပးေစခ်င္ပါတယ္ဗ်ာ။ အခုေတာ့ မစားသင့္မွန္းသိလည္း ေရြးခ်ယ္စရာမရွိ မသိခ်င္ေယာင္ေဆာင္စားေနၾကရဆဲပဲလို႔ေျပာခ်င္ပါတယ္။ တံဆိပ္တပ္၊ လိပ္စာပါအစားအေသာက္ေတြအျပင္၊ တံဆိပ္မဲ့၊ လက္ဆင့္ကမ္းေစ်းကြက္ထဲ ေရာင္းေနတဲ့ အစားအစာေတြကို လည္း စစ္ေဆးေစခ်င္တယ္။ အဲဒီေနရာက စားသံုးသူနဲ႔ အနီးဆံုး အႏၲရာယ္အေပးဆံုးေနရာပါ။
ေဒၚတင္လွ
(အိမ္ရွင္မ) ကမၻာေအး
အစားအေသာက္ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားမွာ ဆုိးေဆးနဲ႔ တာရွည္ခံေဆး ေတြ သံုးထားတာကို ေစ်းကြက္ထဲမွာ ေတြ႕ေနရတယ္။ ဥပမာ- မွ်စ္၊ အခ်ဥ္ထုပ္၊ င႐ုတ္သီးမႈန္႔၊ နႏြင္းမႈန္႔၊ ပုစြန္ေျခာက္ေတြမွာ ဆိုးေဆးသံုး တာ အမ်ားဆံုးေတြ႕ရတယ္။ တာရွည္ခံေဆးဆိုရင္လည္း ပဲျပားတို႔၊ မုန္႔ ဖတ္တို႔မွာ သံုးတယ္လို႔ ၾကားတယ္။ အခုေခတ္က ဘယ္အစားအစာမွာ မဆို ဆိုးေဆးနဲ႔ တာရွည္ခံေဆးေတြ ပါႏိုင္တဲ့အတြက္ က်န္းမာေရးမထိခိုက္ေအာင္ တတ္ႏုိင္သမွ်ေတာ့ ေရွာင္ၿပီးစားတယ္။ စားသံုးသူေတြဘက္က အစားအေသာက္ေတြကို စိတ္ခ်လက္ခ်စားႏိုင္ေအာင္ ေရာင္းခ်သူေတြ အေနနဲ႔ ဆိုးေဆးနဲ႔ တာရွည္ခံေဆးေတြမပါ၀င္ဘဲ ေရာင္းေပးေစခ်င္ပါ တယ္။ သက္ဆိုင္ရာတာ၀န္ရွိသူေတြအေနနဲ႔လည္း ဒီလိုေရာင္းခ်ေနသူ ေတြကို ထိထိေရာက္ေရာက္အေရးယူမွရမယ္။
ကိုၿဖိဳးေ၀လင္း
(ကြင္းဆင္းဘူမိေဗဒအရာရွိ)
အစားအေသာက္ေတြမွာ ဆိုးေဆးနဲ႔ တာရွည္ခံဖို႔ ဓာတုေဆးေတြသံုး ထားတယ္လို႔ ထင္ပါတယ္။ ရယ္ဒီမိတ္အစားအစာေတြျဖစ္တဲ့ လက္ ဖက္ထုပ္ေတြမွာ ပါမယ္လို႔ သံသယျဖစ္မိတယ္။ ဆိုးေဆးနဲ႔ တာရွည္ခံ တဲ့ အစားအစာေတြကို စားေနရတဲ့အတြက္ က်န္းမာေရးဆိုးဆိုးရြားရြား ျဖစ္လာမွာစိုးရိမ္တယ္။ အခ်ဳိမုန္႔ေတြကို အမ်ားဆံုးစားေနရတဲ့အတြက္ မွတ္ဉာဏ္ခ်ဳိ႕ယြင္းသြားမွာ စိုးရိမ္တယ္။ အစားအေသာက္ေတြကို လံုၿခံဳ စြာစားႏိုင္ဖို႔ သက္ဆိုင္ရာတာ၀န္ရွိသူေတြအေနနဲ႔ ေက်ာင္းေတြနဲ႔ ရပ္ ကြက္ေတြမွာ ေစ်းေရာင္းခ်သူေတြကို ဆိုးေဆးမသံုးဖို႔နဲ႔ တာရွည္ခံဖို႔အ တြက္ ဓာတုေဆးေတြမသံုးၾကဖို႔ ပညာေပးလုပ္ငန္းေတြလိုက္လံလုပ္ေဆာင္ေပးေစလိုပါတယ္။
ေဒၚလွႏွင္း
(အိမ္ရွင္မ)မရမ္းကုန္း
အခုလက္ရွိအစားအေသာက္ေတြမွာ ဆိုးေဆးေတြနဲ႔ တာရွည္ခံဖို႔ ဓာတုေဆးသံုးတာေတြ ကင္းတယ္လို႔ မထင္ပါဘူး။ မွ်စ္၊ င႐ုတ္သီးမႈန္႔ နဲ႔ သားငါးေတြမွာ ဆိုးေဆးနဲ႔ တာရွည္ခံဖို႔ ဓာတုေဆးသံုးတယ္လို႔ သံသ ယျဖစ္မိတယ္။ လက္ရွိစားေနတဲ့ အစားအစာေတြမွာ ဆိုးေဆးနဲ႔ တာရွည္ခံဖို႔ ဓာတုေဆးသံုးတဲ့ အစားအစာေတြကို အနည္းနဲ႔အမ်ားစားမိတဲ့အတြက္ စိုးရိမ္မႈျဖစ္တယ္။ ႏွလံုးေရာဂါနဲ႔ အဆီပိတ္မွာကို စိုးရိမ္တယ္။ အစား အေသာက္ေတြကို လံုၿခံဳစိတ္ခ်စြာစားႏိုင္ဖို႔ သက္ဆိုင္ရာတာ၀န္ရွိသူေတြ က အစားအေသာက္ေတြမွာ သန္႔ရွင္းမႈရွိ၊ မရွိစစ္ေဆးမႈေတြကို အခုထက္ပိုၿပီး အားထည့္ၿပီး လုပ္ကိုင္ေစလိုပါတယ္။
မပန္းႏုေရာင္
(ဖက္ရွင္ဆိုင္ပိုင္ရွင္)
စားသံုးေနခ်ိန္ကာလေတြမွာေတာ့ ခ်က္ခ်င္းေတာ့ အာနိသင္မျပ ႏိုင္ဘူးေပါ့။ ၾကာလာတာနဲ႔အမွ် က်န္းမာေရးကို ထိခိုက္လာမွာပါ။ ျဖစ္ႏိုင္မယ္ဆိုရင္ ေရသန္႔ကအစ အစစအရာရာစစ္ေဆးေပးသင့္ပါတယ္။ ၿပီး ရင္ တားျမစ္သင့္ပါတယ္။ ဘယ္အစားအစာကိုမွ မယံုတာ။ ႏွစ္ျပန္ေၾကာ္ဆိုလည္း ေရသန္႔ဘူးထည့္ေၾကာ္တယ္ေျပာေနၾကတယ္။ င႐ုတ္သီးမႈန္႔၊ ငါးပိ၊ ေကာ္ဖီမႈန္႔ပစၥည္းေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားက အေရာအေႏွာမ်ားတယ္။ စစ္ေဆးရမယ္ဆိုရင္ အကုန္လံုးနီးပါးပဲ။
မသႏၲာလင္း
(ဖန္စီပစၥည္းဆိုင္ပိုင္ရွင္) ကမာရြတ္ၿမိဳ႕နယ္။
အခုစားေနတဲ့ အစားအစာေတြမွာ တာရွည္ခံဆိုးေဆးေတြမကင္းဘူး လို႔ ထင္ပါတယ္။ ဆီေတြဆိုလည္း ပဲဆီစစ္စစ္ဆိုတာရွားသြားၿပီ။ စားအုန္းဆီေတြမ်ားလာတယ္။ ဒီေနာက္ပိုင္းမွာ တ႐ုတ္ကလာတဲ့ ဆီေတြလည္း အရမ္းမ်ားလာတယ္။ ဒီအစားအေသာက္ေတြကိုပဲ ေန႔စဥ္စားေနရေတာ့ ကိုယ့္ရဲ႕ က်န္းမာေရးကို စိုးရိမ္လာတယ္။ စားအုန္းဆီအေရာအေႏွာေတြစားမိေတာ့ ပံုမွန္ထက္ ႏွလံုးေသြးေၾကာက်ဥ္း၊ ေသြးေၾကာပိတ္တဲ့ေရာဂါေတြ အသည္းအဆီဖံုးတဲ့ေရာဂါေတြ ျမန္ျမန္ျဖစ္လာႏိုင္တယ္။ လူငယ္ေတြထက္ လူႀကီးေတြကို ပိုစိုးရိမ္မိပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ က်န္းမာေရးအရ အစားအေသာက္ပိုင္းမွာ တာ၀န္ရွိသူေတြက အခုထက္ပိုၿပီး ႀကီးၾကပ္ကြပ္ကဲေပးၾကပါ။ ေစ်းေတြမွာ ေရာင္းခ်ေနၾကတဲ့ ဓာတုေဆး၀ါးပါတဲ့့ အစားအေသာက္ေတြကို လည္း ထိထိမိမိေဆာင္ရြက္ေပးၾကပါလို႔လည္း ေျပာခ်င္ပါတယ္။
http://www.7daydaily.com/
0 comments:
Post a Comment
မွတ္ခ်က္ေတြကို ေဖာ္ျပရန္ ခဏေလးေစာင့္ၾကပါ။